In English | Sisukaart | Täppisotsing
Ajalugu
     >Ajalugu 


Pisut Tallinna Muusikakooli ajaloost

1865. aastal loodi Estonia selts, mille aktiivse töö tulemusena avati 1913 aastal Estonia teatri-ja kontserdimaja. Estonia seltsi liikmed haarasid ohjad konservatooriumi asutamiseks ning 1919 aasta septembri alguses kuulutati ajalehtedes välja, et on asutatud Tallinna Kõrgem Muusikakool. Samal aastal alustas tööd ka Tartu kunstikool „Pallas“ ja Tartu Kõrgem Muusikakool. Tallinna Kõrgem Muusikakool hakkas tegutsema nii Estonia teatri-ja kontserdimajas, kui ka selle lähedal asuvate Eesti Panga ja Lenderi Gümnaasiumi ruumides. Erialatunnid ka õpetajate kodudes. Esimeseks direktoriks valiti Peterburi Konservatooriumi organistina lõpetanud Mihkel Lüdig.
1923. aastal nimetati Tallinna Kõrgem Muusikakool ümber Tallinna Konservatooriumiks.
Kolme kooli – Tallinna Konservatooriumi, Tallinna Muusikakooli (endise Otsa-kooli) ja Tallinna Laste-Muusikakooli üksteisest eraldamine toimus alles 1944 aastal. Varem oli Konservatooriumi juures lastele haridust andev eraldi osakond.
Aadressil Narva mnt. 28 on Tallinna Muusikakool asunud 1958 aastast.
Tallinna Laste-Muusikakoolist sai Tallinna Muusikakool 1991 aastal.
Ligi 2 ja pool tuhat noort inimet on selle aja jooksul saanud muusikalise alghariduse meie koolist.
Aga veel tahan ma teile rääkida ühest ajaloolisest kurioosumist: sümfooniaorkestrite ajalugu on muusikakooli majas olnud pikem, kui Tallinna Muusikakooli tegutsemine samal aadressil.
Aastatel 1932-1940 asus selles majas Anna Tõvand -Tellmanni Inglise kolledž. Selles koolis õppinutest peaks meile kõigile olema tuttav Sulev Nõmmiku nimi. Aastal 1936, kui krooniti kuningaks George VI – seesama, kellest on tehtud film „Kuninga kõne“, siis Inglise kolledž koostöös Briti saatkonnaga andsid selle sündmuse puhul siinsamas saalis, ehkki see oli enne pommitamist ja tulekahju 1944 aastal teistsugune, kontserdi. Esines kooli sümfooniaorkester ja 125 liikmeline kooli segakoor. Dirigent oli kooli muusikaõpetaja, Peterburi ja Berliini konservatooriumi haridusega Anton Kasemets, kontsertmeistriks Uno Järvela. Selline oli 1930-ndate kolledži muusikaline standard – kooli sümfooniaorkester ja segakoor!.
Oleme selle teatepulga vastu võtnud ja pikalt muusikast läbi imbunud seinte vahel edasi musitseerinud. Nii nagu vanasti tähistame väärikalt tähtsaid sündmuseid ja hoiame meeles neid, kes tegid seda enne meid. Elagu Tallinna Muusikakool!

  © 2010   Tallinna Muusikakool,  Narva mnt. 28,  10120 Tallinn       telefon: 6 485 819       e-post: info@mk.edu.ee